CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
I ♥ ALLAH.. SYUKRAN DI ATAS KESUDIAN ANTA DAN ANTI KERANA SUDI SINGGAH DI SINI.. FI AMANILLAH

Thursday, January 26, 2012

PeRkOngSiaN


Alhamdulillah.. Hari ni siap satu scene untuk drama arab.. Penat kot tapi syukur kerana Allah s.w.t masih bagi kekuatan dan permudahkan urusan kerja ana dan sahabat2 ana..
Kalau ikut rasa hati, memang nak buat lain kali je tapi bila fikir balik tentang assignment yang bertimbun dan kuiz n test segala bagai tu, terpaksalah ana teruskan jugak..
So, apa yang penting ialah JANGAN BERTANGGUH DALAM MEMBUAT SESUATU KERJA..

Hari ni or lebih tepat lagi malam ni ana just nak berkongsi dengan sahabat tentang pencarian ADAM dan HAWA yang terbaik untuk kita.. Ana tak ingat mana ana ambil ayat-ayat ni sebab benda ni dah lama sangat. Cuma apa yang ana harapkan ialah sahabat-sahabat mendapat sesuatu sebagai panduan diri sahabat sekalian.

Untuk ADAM..
Andai mahu mencari HAWA..

 Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata..kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu.. Lihatlah pada telapak tangannya.. Andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya.. Sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini..

 Jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata.. Lihatlah pada sebujur bibirnya.. Andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya..fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya.. Khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami.. Menabur buruk diri si suami..

 Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata.. Lihatlah pada sepasang indah mata miliknya.. Andai tidak redup menunuduk pandangan..fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya.. Khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..

untuk HAWA..
andai mahu menerima cinta ADAM..

 Jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata.. Lihatlah pada aktiviti malamnya.. Andai liar hidupnya tika malam menjelma..fikirlah sebaiknya andai mahu menerima.. Kerana maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba.. Khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..

 Jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata.. Lihatlah pada bahagian kakinya.. Andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola..fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima.. Kerana aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..

 Jangan dilihat pada tampan paras semata-mata.. Lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara.. Andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah..fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya.. Khuatir pabila bersama kelak..kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..

Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu.. Sebelum ini, wanita berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya.. Tetapi hari ini mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri.. Begitulah juga sang lelaki.. Kadang-kala berkopiah..Dari mata nampak sungguh alim tetapi dlm hatinya..?? Siapa yang tahu..

sekadar renungan bersama..^-^

0 comments:

Post a Comment

syukran